Kursdoktorn

Sjukgymnastik

Sjukgymnastik eller fysioterapi som dagens begrepp är handlar om att återfå sin rörelseförmåga och rehabilitera kroppen efter en skada, operation eller sjukdom. Kort och gott handlar det om att undvika kirurgiska ingrepp och medicinska läkemedel och istället koncentrera sig på träning på ett visst sätt för att återigen bygga upp kroppens muskler och mjukdelar.

Mycket handlar också om att utöva träning i olika former på fritiden och därför har patienten ett stort eget ansvar för att bli bättre. Du brukar börja tillsammans med en sjukgymnast som guidar dig rätt innan du själv får ett större och större ansvar att fortsätta själv när du kan programmen.

Fysioterapi

Uppkomsten till fysioterapi skedde faktiskt i Sverige. Sjukgymnastikens fader hette Per Henrik Ling och levde under 1800-talet. I början av detta sekel tog han fram olika metoder för att hjälpa människor tillbaka till normal rörelse efter olika incidenter. Han använde ganska speciella redskap för detta men tog även fram olika träningsprogram och rörelser för folk att använda.

Sjukgymnastik kan du få på din lokala vårdcentral men det finns också privatinrättningar med många års erfarenhet inom fysioterapi. Fysioterapi behandlar hela kroppen. Du får hjälp av en sjukgymnast men själva träningen måste du regelbundet göra själv även om personen finns vid din sida. Normalt får du ett program som du ska följa.

Typiska orsaker till fysioterapeut behandling

Orsakerna att du går till en fysioterapeut behandling kan vara många. Du kanske inte tyckte att det hjälpte med naprapati eller kiropraktik eller så anser din läkare att det här är det första steget att ta när du ska återhämta dig från en skada eller sjukdom. Du kanske också har besvär med axlar, nacke eller rygg och vill ha hjälp med ett anpassat träningsprogram. En fysioterapeut behandling kan då få dig att komma på banan igen. Många idrottare vänder sig till fysioterapeuter för att återhämta sig efter skador och operationer och sedan varvar dem med att till exempel gå till en kiropraktor.

Vanliga frågor

Vad är fysioterapi?

Fysioterapi hette tidigare sjukgymnastik och är i stort sett samma sak. Självklart har den utvecklats med tiden och hjälpmedlen och träningsmaskinerna är annorlunda och mer avancerade. Det är kunskaper om människans och kroppens rörelseförmåga och ett sätt att rehabilitera personer vid skador och operation men också när patienter känner smärta i muskler och leder.

Vad är skillnaden mellan fysioterapeut och sjukgymnast?

Det är egentligen ingen skillnad allas utan fysioterapeut är en skyddad titel som sjukgymnaster får sedan 2014. Detta för att vem som helst tidigare kunde kalla sig sjukgymnast och vara en så kallad kvacksalvare för patienter. Själva läran och metoderna för att hjälpa folk är dock desamma. Legitimationen får du från Socialstyrelsen.

Borde jag gå till fysioterapi eller kiropraktor?

Eftersom båda yrkeskategorier hjälper till mot smärttillstånd kan det vara svårt att veta vem du ska kontakta. Är dina problem kopplade till ryggen och nacke kan du vända dig till en kiropraktor för kiropraktorbehandling medans rehabilitering efter skada, post-op och sjukdom snarare kan hjälpas bättre med sjukgymnastik. I stort använder sjukgymnasten fler tekniker för att få bukt med problemet.

Kostar det något att gå på fysioterapi behandling?

Om du vänder dig till din lokala vårdcentral och kontaktar en fysioterapeut där betalar du samma taxa som om du skulle gå till en läkare eller en sjuksköterska. Priset beror på var du bor men räkna med ca 200-400 kr för besöket tills du kommer upp till frikort. Går du privat bör du se så att din fysioterapeut är kopplad till Landstingen, annars kan det bli dyrare.