Hälseneinflammation uppträder oftast som ett resultat av överansträngning eller felaktig användning av din fot. Smärtan kan vara besvärlig, men det går att behandla. Här får du information om symptom, orsaker och när det är dags att söka vård. Dessutom kommer du att få tips om övningar att göra hemma och hur du kan skydda din hälsena.
Det är vanligt att man får ont i hälsenan, främst på grund av överansträngning, dåliga skor eller platt underlag. Dessa besvär kallas för hälseneinflammation, trots att de egentligen inte handlar om en inflammation, utan skador från små sprickor på hälsenan. Dessa sprickor är mycket vanliga att få, men när de läker fel utstrålas smärta som gör att det gör ont i hälsenan.
Smärtorna kan hålla i sig i allt från enstaka dagar till en längre period. Det viktiga är att du är uppmärksam mot symptomen och behandlar smärtan så fort du misstänker en hälseneinflammation.
Hälseneinflammation liknar till viss del hälsporre, men i detta fall är smärtan mer molande. Symptomen kan se lite olika ut, då vissa upplever att smärtan sprider sig längst hela hälen och vaden, medan andra känner den från en specifik punkt på hälen. Det är också vanligt att smärtan sticker till extra mycket vid vissa rörelser, eller om foten landar kraftigt på ett hårt underlag.
Den främsta orsaken till hälseneinflammation är överbelastning, som övervikt eller hög fysisk aktivitet. Det är även vanligt att få ont i hälen vid felbelastning, om du till exempel burit skor med dåligt eller platt underlag. För personer som ofta bär klackskor kan smärtan uppkomma när de går över till vanliga skor. Hälsenan blir nämligen kortare när man använder klackskor, då hela dess längd inte används.
Det kan vara väldigt fysiskt ansträngande att ha ont i hälen. Övningar och lätt träning kan hjälpa dig att bli av med smärtan, eller i alla fall lindra den något. Tänk bara på att inte överanstränga hälsenan, då blir det bara värre. Dessa övningar bör göras dagligen, helst under två skilda omgångar.
Har du provat att vila, göra övningar och byta ut skor utan resultat? Då är det dags att söka vård. Enklast är att gå till en vårdcentral som gör en remiss till en fysioterapeut eller en läkare. Rehabilitering utformad av en sjukgymnast eller fysioterapeut kan vara avgörande för att återfå din fysiska förmåga och minska smärtan. Utöver det kan du kontakta ditt närmaste Aktiv Ortopedteknik-center som erbjuder hjälpmedel för personer med hälseneinflammation samt andra besvär i fötter och ben. Aktiv Ortopedteknik hjälper dig också att hitta rätt lösning för dina behov och ger dig professionell vägledning i rehabiliteringsprocessen. Sök vård om: