Kursdoktorn

Protes efter amputation

De är vanligt att vilja ha en protes efter amputation, de vanligaste proteserna är underbensprotes och fotprotes. En protes kan ersätta hela eller delar av kroppsdelen du har opererat bort för att hjälpa dig återställa funktionen som den förlorade kroppsdelen hade. När du lärt dig leva med din protes underlättar den vardagen och du kan fortsätta med dagliga aktiviteter som hobbys, arbete och hemsysslor. 

Syftet med protesen

Det finns många olika typer av proteser men syftet är ofta detsamma, att hjälpa dig återgå till din vardag så bra som möjligt, även om det handlar om att röra sig säkert eller idrotta. Många som får en protes upplever också att förlusten av kroppsdelen inte känns lika jobbig. 

Proteser under knäet ersätter foten, medan de ovanför knäet kan ersätta fot, knä och höft. Avancerade proteser kombinerar komponenter som fotprotes, adapter och protesknäled för att hjälpa användaren gå naturligt, läs mer om olika proteser hos Ottobock.

När får man den?

Du kan få en protes efter att stumpen har läkt tillräckligt och svullnaden har minskat, vilket vanligtvis tar några veckor till månader. Beslutet om när du kan få en protes fattas av läkare och sjukvårdspersonal på din rehabiliteringsmottagning som bedömer läkningsprocessen. När stumpen är redo kommer du får prova ut protesen och det gör du på din mottagning genom att skapa en form för att få rätt passform. Därefter följer justeringar och rehabiliteringsträning för att lära sig använda protesen effektivt.

Lär dig använda protesen

Efter amputation måste du lära dig använda din protes på ett effektivt sätt, rehabiliteringen påbörjas så snabbt som möjligt efter operationen och att stumpen läkt bra. Du brukar få börja redan på avdelningen när du återhämtar dig men får sen en remiss till en specialiserad rehab mottagning där det jobbar sjukgymnaster och arbetsterapeuter som hjälper dig att bygga upp styrka, balans och rörlighet.

Har du fått en benprotes kan du få gå en lära gåskola där du får öva på olika gångtekniker och hjälp med justeringar av protesen för att få den bästa passformen och funktionen. Träningen fokuserar främst på att utveckla ett naturligt gångmönster och förbättra balans och koordination. 

Om du har amputerat handen finns speciella träningsprogram som hjälper dig att använda handprotesen genom finmotorik och greppstyrka. Arbetsterapeuter arbetar med dig för att öva på dagliga aktiviteter som att lära sig skriva, plocka upp föremål och utföra vardagliga sysslor med hjälp av protesen.

Olika protester

Det finns proteser för de flesta amputationer som av ben, hela eller delar av foten, hand-och armproteser. Här går vi igenom de vanligaste typerna och hur de kan hjälpa dig i din vardag: 

Knäprotes

En av de vanligaste anledningarna till att du behöver en knäprotes är förslitningar på knäleden på grund av artros vilket är relativt vanligt att drabbas av när man blir äldre. Om besvären blir väldigt svåra att leva med kan du få en knäprotes som hjälper dig att gå och resultatet är oftast väldigt bra. Moderna knäproteser har avancerade funktioner som mikroprocessorstyrning för att anpassa sig till användarens gångmönster och aktivitetsnivå vilket förbättrar både komfort och funktionalitet.

För foten

Oftast behöver du genomgå en delfotsamputation på grund av att blodcirkulationen i den drabbade delen av foten inte kan ge vävnadscellerna med tillräckligt med syre, vanligt vid diabetes. Det finns tå proteser, fotprotes och delfotprotesen ersätter funktioner och utseende hos saknade delar av din fot. Protesen anpassas för att likna din andra fot så mycket som möjligt och håller foten stabil, du kan utan problem använda vanliga skor och det är enkelt att gå barfota. 

För hand och arm

En armprotes kan ersätta flera delar i armen som fingrar, händer, armbågar och axlar. Proteserna finns i många varianter med olika typer av funktion. En kosmetisk hand är designad för att likna en naturlig hand så mycket som möjligt men saknar tekniken som ger dig finmotorik. De mer avancerade proteserna kan styras på många sätt genom kroppsrörelser eller muskelsignaler och du kan träna upp bra finmotorik med hjälp av protesen.