Anledningen till att människor söker hjälp för sina problem hos en kiropraktor är att de upplever smärta i vardagen, smärta som är relaterad till felställningar i rygg. Ryggskott, smärtor från nerver och långvarig smärta som bara blir värre är den största anledningen till att du bokar en kiropraktorbehandling. Vissa känner även av smärtor från axeln, armbågen eller knäna. Genom tryck, nervmobilisering, manipulation, knackningar och andra undersökningar tar man fram en diagnos och påbörjar den fortsatta kiropraktorbehandlingen. En kiropraktorbehandling är i huvudsak en manuell behandlingsform men det förekommer även vissa instrument som hjälpmedel.
Vetenskapen bakom kiropraktik uppkom under slutet av 1800-talet. Grundaren till läran heter Daniel Palmer. Genom hans studier och behandlingar fick han flera patienter att återfå sin rörelseförmåga. Läran spred sig sedan världen över och kom till Sverige under tidigt 1920-tal. Kiropraktik består av att man tror att orsaken till många rörelsenedsättningar och felbelastningar är relaterade till ryggens kotor. Det kan vara felställningar, nerver som spökar eller fel rörelsemönster. Genom tryck, manipulation och stretching med mera förbättras felställningen och patienten återfår sin förmåga att röra sig normalt eller någorlunda normalt och framför allt att slippa smärta på samma sätt som förr.
När du vänder dig till en kiropraktik så har din kiropraktor en femårig studiehistorik plus handledd praktik. Din behandling sker på dennes praktik.
De flesta som uppsöker en kiropraktor har ont i ryggen eller nacken eller på något annat sätt problem relaterade till ryggens kotor. Du kan dock även uppleva smärtor i knän och fötter. Det brukar i många fall röra sig om smärtor i höfter och ländrygg på grund av ischiasnerven som löper ända ner till foten. Eller att kotor är felställda och påverkar hela hållningen. Dessa problem gör att du får sämre och sämre förmåga att röra på dig i vardagen och till slut kan det skapa stora problem om du till exempel måste använda kroppen i arbetet.
Du bör dricka mycket vatten efter en kiropraktorbehandling för att låta kroppen göra sig av med slaggprodukter som bildas under knådandet och trycken. Något annat som också kan uppstå som en slags bieffekt efter en behandling är att du kan må lite illa eller känna dig yr ett tag. Även här hjälper vatten att minska symptomen.
Nej, kiropraktik ingår inte i friskvård eftersom det hör till hälso- och sjukvårdssektorn som är momsbefriad. Du kan använda vanlig massage till friskvård, dock inte behandlingar inom vare sig kiropraktik eller naprapati och fysioterapi. Be om en så kallad friskvårdande behandling om du vill ha behandlingen avdragsgill. Många kiropraktorer erbjuder också detta istället.
Enligt kiropraktikens lära är de flesta problem relaterade till ryggen. Tack vare att kiropraktorn trycker, masserar och manipulerar leder och ryggkotor samt att de gör en noggrann analys av din rygg och dina kotors placering, kan de komma underfund med hur resten av behandlingen kommer fortgå. Enligt kiropraktiken är hela kroppen kopplad till just ryggen även om hela behandlingen kanske inte just rör tryck och knackning på ryggen.
Detta varierar beroende på praktik och kiropraktor. Det kan också ha att göra med var du bor någonstans eftersom priserna kan vara högre i storstadsområdena. Räkna med ett pris runt 600 kr eller högre, på mindre orter kan det kosta lite mindre. Prisskillnaden kan vara så mycket som 800 kr beroende på vem och var.